
Redise mikrovõrsed “The superfood”
Redise mikrovõrsed on tuntud oma erksate punaste varte ja lopsakate roheliste lehtede poolest, lisades igale roale värvi. Kuid need pole mitte ainult visuaalselt atraktiivsed. Nendel väikestel mikrovõrsetel on iseloomulik piprane maitse, nagu küpsel redisel, mis annab teie toidule särtsu.
Redis mida teaduslikult tuntakse Raphanus sativuse nime all, on tuhandete aastate tagune rikas ajalugu. Kagu-Aasiast pärit, kasvatati neid Hiinas, Egiptuses ja Kreekas, kus neid hinnati kõrgelt nende ainulaadse maitse ja raviomaduste tõttu.
Vanad egiptlased tunnustasid redise kasulikkust tervisele ning kasutasid seda maksahaiguste ja seedehäirete raviks. Traditsioonilise hiina meditsiini järgi parandab redis seedimist, eemaldab toksiine ja reguleerib vererõhku.
Redise mikrovõrsed erinevad täiskasvanud redisest just toiteväärtuse pärast. Vaatamata väikesele suurusele on need toitaineid täis. Nad on rikkad A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinide ning mineraalide poolest, nagu kaalium, kaltsium, raud, fosfor ja magneesium. Redise mikrovõrsed sisaldavad asendamatuid aminohappeid ja on heaks kiudainete allikaks. Lisaks on redise mikrovõrsed rikkad antioksüdantide poolest.
Redise võrsed on madala kalorsusega toitaineterikas toit. Ainult 16kcal 100g kohta on need suurepärane valik neile, kes soovivad säilitada tervislikku kehakaalu.
Redise mikrovõrsed on kõrge veesisaldusega (95,3 g), mis omakorda soodustab hüdratatsiooni ja seedimist. Kiudainete kogusisaldus (1,6 g) toetab veelgi seedimist ja võib aidata kontrollida veresuhkru taset.
Kõige suurem osakaal redise mikrovõrsetes on valkudel ja lipiididel, mis on keha kasvuks ja säilimiseks hädavajalikud. Süsivesikute sisaldus on suhteliselt madal, mistõttu on need hea valik neile, kes jälgivad oma süsivesikute tarbimist.
Redise mikrovõrsed on hea C-vitamiini allikas (14,8 mg 100g kohta), mis moodustab umbes 16% soovitatavast päevasest kogusest. C-vitamiin on võimas antioksüdant, mis toetab immuunsüsteemi ja naha tervist.
Nad sisaldavad ka mitmesuguseid olulisi mineraale. Kaalium (233 mg 100g kohta) on märkimisväärne vedeliku tasakaalu säilitamisel ja südame tervise edendamisel. Kaltsium (25 mg 100g kohta) ja fosfor (20 mg 100g kohta) on luude tervise jaoks olulised.
Nad on ka hea vitamiinide B3, B6 ja folaadi allikas. B-vitamiinid nagu tiamiin, riboflaviin, niatsiin ja vitamiin B-6 toetavad energia tootmist ja ajufunktsiooni. Folaat (25 µg 100g kohta) on DNA sünteesi ja rakkude jagunemise jaoks ülioluline.
Kokkuvõtteks: Tugevdab immuunsüsteemi ja luude tervist, edendab seedimist, toetab; südant, nahka, silmi, aju ning soodustab kaalulangust.
Pange tähele, et kuigi redise mikrovõrsed võivad tervisele palju kasu tuua, on oluline neid tarbida tasakaalustatud toitumise osana ja mitte loota sellele kui ainsale ravivahendile mis tahes haigusseisundi korral!!!
Redise mikrovõrsed saab kasutada toitude kaunistusena, ning ka toitude koostisosana näiteks: salatites, wrappides, võileibades, suppides, wokkides(lisada lõpus), pitsades, smuutides, mahlades ja munaroogades (näiteks võib segada redise mikrovõrseid omleti sisse, et anda hommikusöögile värske ja vürtsikas maitse).
Viited:
-
Ongoing Research on Microgreens: Nutritional Properties, Shelf-Life, Sustainable Production, Innovative Growing, and Processing Approaches – PMC – NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353615/
-
Antioxidant Capacity and Shelf Life of Radish Microgreens Affected by Growth Light and Cultivars – MDPI https://www.mdpi.com/2311-7524/9/1/76
-
Nutritional quality and health benefits of microgreens, a crop of modern agriculture https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772566921000057
-
Microgreen nutrition, food safety, and shelf life: A review – Turner – 2020 https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.15049
-
Comparison of radish microgreens nutrition with radish counterparts [25] – ResearchGate https://www.researchgate.net/figure/Comparison-of-radish-microgreens-nutrition-with-radish-counterparts-25_tbl1_336826616
-
(PDF) Ongoing Research on Microgreens: Nutritional Properties, Shelf-Life, Sustainable Production, Innovative Growing and Processing Approaches – ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/342426622_Ongoing_Research_on_Microgreens_Nutritional_Properties_Shelf-Life_Sustainable_Production_Innovative_Growing_and_Processing_Approaches
-
Xiao, Zhenlei, et al. “Effect of Light Exposure on Sensorial Quality, Concentrations of Bioactive Compounds and Antioxidant Capacity of Radish Microgreens during Low Temperature Storage.” Food Chemistry, vol. 151, May 2014, pp. 472–479, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.11.086. Accessed 28 Jan. 2020.
-
Xiao, Zhenlei, et al. “Postharvest Quality and Shelf Life of Radish Microgreens as Impacted by Storage Temperature, Packaging Film, and Chlorine Wash Treatment.” LWT – Food Science and Technology, vol. 55, no. 2, Mar. 2014, pp. 551–558, https://doi.org/10.1016/j.lwt.2013.09.009. Accessed 13 Nov. 2020.
-
Mir, Shabir Ahmad, et al. “Microgreens: Production, Shelf Life, and Bioactive Components.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition, vol. 57, no. 12, 8 Feb. 2016, pp. 2730–2736, https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1144557.
-
Demir, Köksal, et al. “Effect of LED Lights on the Growth, Nutritional Quality and Glucosinolate Content of Broccoli, Cabbage and Radish Microgreens.” Food Chemistry, vol. 401, Feb. 2023, p. 134088, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134088.
-
Xiao, Zhenlei, et al. “Assessment of Vitamin and Carotenoid Concentrations of Emerging Food Products: Edible Microgreens.” Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 60, no. 31, 30 July 2012, pp. 7644–7651, pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf300459b, https://doi.org/10.1021/jf300459b.
-
Xiao, Zhenlei, et al. “Microgreens of Brassicaceae: Mineral Composition and Content of 30 Varieties.” Journal of Food Composition and Analysis, vol. 49, June 2016, pp. 87–93, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.04.006.